Скалният параклис „Света Петка“

Скалният параклис „Света Петка“


Есенно-зимните месеци са богати на празници и всеки от тях носи своята легенда.


Скоро беше Петковден, вчера Димитровден, а наближава и Първи ноември-Денят на българските будители...И за да знем колко сме богати с историята си днес, започваме с представянето на няколко свети места, които си заслужава да посетите.


В полите на Стара планина, близо до гр. Трън се крие параклисът „Света Петка“. Мястото е толкова идилично и енергийно заредено, че трудно може да остави някого безразличен.
Параклисът представлява вкопана в скалите пещера. Смята се, че в тази пещера няколко години е живяла Света Петка. От съвсем малка тя проявявала милосърдие-дарявала дрехите и обувките си на по-бедните деца. Когато навършила пълнолетие, дарила цялото си имущество и започнала да обикаля и проповядва християнството. Скоро започнали гонения срещу нея и тя била принудена да се крие 40 години в азиатската пустиня.


Един ден получила видение, че трябва да се завърне в родния си град-Епиват (днешен Селимпаша), Турция. Вече освен да проповядва започва и да лекува. Достига земите на Тракия, Македония, Мизия. Достига и до град Трън. По това време тук не е било населено и Света Петка се заселва в пещерата, защото тук е било тихо и уединено. Един ден тя чува, че войската идва за нея и побягва към пещерата. Успява да се скрие в отвор в скалата като оставя отпечатък от едната си ръка и едният крак в скалата, докато се катери. Войниците пристигат, не откриват Света Петка, но виждат, че в огнището още има жарава и има прясно изпечена питка. Единият от войниците посяга да си отчупи парче от питката и тя веднага се вкаменява. И днес в малкия параклис може да се види вкаменената питка с отчупеното парче, както и следите от ръката и крака на Света Петка.


Още няколко години Света Петка продължава странстванията си и почива в родния си град никуму неизвестна. Мощите и са открити, нетленни, 30 години по-късно.
Мощите са местени няколко пъти последователно-Търново, Видин, Беград, за да бъдат спасени от набезите на различни завоеватели. Един от османските императори, удивен от преклонението на хората, ги връща в Цариград, вместо да ги унищожи. Днес се мощите намират в Румъния, град Яш, защото са откупени от молдовския княз Василий Лупу срещу цяла кола злато.


Според поверието, за да се сбъдне желанието ви, трябва да допрете ръка до отпечатъците на Света Петка или да докоснете вкаменената питка.


Ако все още не сте посетили това място, време е да отидете.