За символите на любовта

За символите на любовта

 

Всички сме чували израза “Влюбени като гугутки”. В месеца на влюбените нека разберем защо гугутката е символ на обич, нежност и вярност. Гнездяща само в населени места, симпатичната птичка с изписано герданче, винаги е била близо до хората. Открай време те забелязали, че гугутките формират двойки, които остават заедно цял живот. Фактът, че са моногамни е удивителен за толкова дребна птица. Още по-впечатляваща е любовната игра на гугутките, която досущ наподобява тази на хората. Те впиват човките си една в друга и изглеждат като отдадени на страстна целувка. Но това далеч не е единствената проява на нежност и привързаност на партньорите. В студени дни, каквито имаме много напоследък, гугутките притискат телата си едно в друго и така се топлят. Всички тези особености правели впечатление на хората и птицата постепенно се превърнала в символ на любовта – истинската, вечната и нежна любов. Мелодичното й гукане допълва цялата картина и навява още повече романтични мисли.


Семейството на гугутката не е от най-подредените – гнездото й се слави като най-небрежното в птичето съсловие. 20-30 клечки едва задържат яйчицата, но това не пречи на фамилната хармония и разбирателство. Мъжките бранят гнездото и не позволяват на съперниците да припарят до любимата им. Двойката може да се размножава целогодишно, като снася по две чисто бели яйца. За гугутките е верен израза “птиче мляко”, тъй като в първите си дни от живота, малките са хранени с кашица, която наподобява мляко, от вътрешния слой на гушата на възрастната гугутка.


Гугутката е уникална птица и поради ред други причини. Пристигнала през 17 век на Балканите, гугутката е една от най-интересните птици по нашите земи. Дотогава е обитавала района на днешна Индия, докато внезапно не започва да завладява териториите на запад-северозапад, достигайки около 18 век до Дунав, а днес – и до Британските острови, Урал и Скандинавския полуостров. Това е безпрецедентен феномен, защото никой друг вид птица не е колонизирал цял континент с такава “светкавична” скорост спрямо обичайните темпове на разселване.


Въпреки отскорошното си жителство у нас, гугутката се радва на покровителствено отношение от страна на хората. Сигурно заради миловидния си външен вид, приятния си глас и подчертано класическите семейни отношения.

Източник: http://www.zoomania.org/