Декеври - месец богат на празници и традиции

Месец декември определено е месецът от годината, зареден с най-много очаквания – за сняг, подаръци, вкусни сладкиши, срещи с близки и приятели, защо не и само за почивка .
Декември е богат и на много празници и традиции. Ето някой от тях:


4 декември – Света Варвара
Именници: Варвара
Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се заболяват.
В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: ''Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава''.
Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (и на шарката). За омилостивяване на шарката, вечерта срещу празника за нея се приготвя трапеза или се оставя през нощта медена питка на полица, за да я вземе баба Шарка, да си хапне и да не напада децата.
Празнува се за здравето на децата и животните.
За здраве и за омилостивяване на болестите жените месят пресни питки, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата.


5 декември – Света Сава
Именници: Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка
В българските представи Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата. Някъде честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява" .
В някои райони на страната се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причини зло Варвара.


6 декември – Свети Никола
Именници: Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо
Това е един от големите празници в българския народен календар. Той е в чест на светеца - покровител на водите, който пази хората от потоп и удавяне. Свети Никола властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят (рибите, юдите, самовилите, халите, демоните). Нещо повече: ако небесните мълнии се падат на свети Илия, а подземният свят (мъртвите) - на арх. Михаил, то средната част, пространството между земята и небето е частта на св. Никола.
В народните представи той е крилат момък с изключителна физическа сила, летящ над моретата и бдящ над моряците и рибарите. Другаде пък го изобразяват като старец с дълга бяла брада - такава е и християнската иконографска традиция.
Най-важното място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба, главно - шаран.
Празникът има и друга, много важна функция: той маркира времето на преход към зима; счита се, че от него започва същинската зима, зимните вихрушки и бури. Вярва се, че на Никулден вали първият сняг, който светецът "изтърсва" от брадата си (подобно на св. Димитър). Никулден е повратен момент и за рибарите: той бележи края на есенно-зимния риболовен период; след него риболовът е забранен. В селищата по река Дунав и по Черноморското крайбрежие, както и покрай другите големи реки този ден се отбелязва тържествено.

Във връзка с представите за преход са и различните гадания за бъдещия цикъл - ако през деня е студено и вали сняг, годината ще е добра; ако е топло и сухо, реколтата ще е слаба.


6 декември  е и професионален празник  на банкерите и строителите.


8 декември – Празник на Студентите


9 декември – Света Анна
Именници: Ана, Анна
Св. Анна е майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците.
Със зимния празник на св. Анна са свързани и празниците на св. Спиридон (12 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.


12 декември – Свети Спиридон
Именници: Спиридон
В деня на св. Спиридон жените месят гевречета и ги раздават за здраве и бъдещо благополучие (житна жертва).
Празникът се почита главно в Родопите. Вярата в светеца, който предпазва от кожни заболявания, е породила обичая жените да правят специални обредни хлябове и да ги раздават за здраве. Св. Спиридон е тачен и като закрилник на занаятчиите и козарите. В Благоевградско се празнува за опазване на добитъка и особено на конете. Жените месят погачи и ги раздават топли, тичайки.

17 декември – Свети Данаил
Именници: Данаил, Даниел, Даниела
На 17 декември празнуват всички жени, които още раждат и имат малки деца; месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината. И двата празника, подобно на Аньовден, са женски, в същността си са честване на женското, плодотворящото начало. Целта им е да осигурят щастлив преход и успех в новия годишен цикъл.


20 декември – Игнажден
Именници: Игнат, Огнян, Огняна
Според българската традиция най-важният обичай на Игнажден е полазването, идването на полазника. Още от предния ден стопаните са си избрали добър и имотен човек, когото с бъклица са поканили на гости. От сутринта най-възрастната жена приготвя обреден хляб, сготвя постни яденета за обяда. Когато полазникът дойде, първо отива до огнището, бърка с пръчица в него, разръчква жаравата и изрича благословия: "Колкото искрици, толко пиленца, яренца, теленца, дечица, най-вече мед и масло и бела пшеница в тая къща!"
Отговарят му: "Амин, дай, Боже!" После всички тържествено сядат на трапезата.
Според това какъв е полазникът се очаква добра или лоша стопанска година.
Вярва се, че от Игнажден Божията майка се замъчила и ражда своя син Христос в коледната нощ. В някои райони смятат, че от Игнажден започва новата година, "зимното слънце започвало да се събира, та да си иде от нас, оти ишло лятното..." Някъде е прието, че от този ден започват Мръсните дни и траят до Нова година (Сурваки); затова спазват редица забрани.
Игнажден е голям християнски празник в чест на св. Игнатий Богоносец ¬ ученик на Йоан Богослов, по-късно епископ на Антиохийската църква. Въвежда в богослужението пеенето на два хора. Наричан е Богоносец, защото той казва, че носи в сърцето си Бог. Осъден на смърт от рим. имп. Траян (98 ¬ 117) заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.


24 декември – Бъдни вечер.....очаквайте още 

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=610