Изворът на дълголетието

Трънското село Студен извор е едно от многото в България, които носят това име, но е единственото в света, в което има музей на киселото мляко. Студен извор се намира на 7 км от град Трън и на 70 км от София.


Вижте с какво музеят е атрактивен за туристите и защо си заслужава да бъде посетен:


Българското кисело мляко, или „изворът на дълголетието“


Музеят на киселото мляко в Студен извор ще ви посрещне с името и историята на д-р Стамен Григоров – откривателя на млечнокиселата бактерия, която предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българското кисело мляко.

В началото микроорганизмът е наречен просто „бацил А“, а малко по-късно, в чест на своя откривател, получава името Бактерикум булгарикум. Днес официалното наименование на млечнокиселата бактерия е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.
Д-р Стамен Григоров открива микроорганизма през 1905 г., когато в авторитетното френско научно списание „Ревю медикал дьо ла Сюис Романд“ излиза негова публикация с подробни сведения за причинителя за подквасването на българското кисело мляко.

По това време ученият работи като асистент на световноизвестния професор Леон Масол.
В музея посетителите ще научат множество любопитни факти. Един от тях е, че
в началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой на столетниците.
Според тогавашните учени начело с професор Иля Мечников (руски и френски биолог, физиолог и патолог, Нобелов лауреат) този факт може да бъде обяснен единствено с феномена на българското кисело мляко.


И тъй като предстои обяд ви съветваме да включите киселото мляко в менюто си. 